Welke soorten kranen zijn er?

Een kraanmachine bestaat uit een toren die met behulp van kabels en katrollen objecten kan verplaatsen. Er bestaan vele soorten kraanmachines die worden gebruikt voor het bouwen of juist slopen van bijvoorbeeld gebouwen, maar ook voor laad- en loswerk. Welke kraanmachine het meest geschikt is voor een bepaalde klus hangt af van het doel waarvoor de kraan wordt gebruikt. De drie meestgebruikte kranen zijn de torenkraan, de hijskraan en de telescoopkraan.

Torenkraan

Van alle soorten kraanmachines is de torenkraan waarschijnlijk de meest bekende kraan. Dit is het type kraanmachine dat je bijvoorbeeld vaak bij bouw- of sloopactiviteiten in een stad ziet. De hijskraan is een vaste kraan, wat inhoudt dat de kraan een verbinding met de grond kent en dus niet verplaatst kan worden tijdens de werkzaamheden. Door deze extra stabiliteit kan de kraan zwaardere objecten optillen en kan met torenkranen van wel honderd meter hoog gewerkt worden. Hierdoor zijn deze kranen erg geschikt voor bijvoorbeeld de bouw of sloop van flatgebouwen of kantoorpanden met veel verdiepingen.

Hijskraan

Behalve van de bouw of sloop van gebouwen, kennen veel mensen kraanmachines ook van bijvoorbeeld havens. Hier worden soorten kraanmachines gebruikt die geschikt zijn voor het snel en eenvoudig laden en lossen van grote hoeveelheden materialen. Dit zijn vaak hijskranen. Een hijskraan is, net als een torenkraan, aan de grond gevestigd, maar is minder hoog dan een torenkraan en heeft een andere soort constructie. De hijskraan kent twee zogeheten bomen. De verticale boom is verbonden met de grond en kan aan de onderkant draaien. De aan de verticale boom verbonden horizontale boom kent aan zijn uiteinde een haak waarmee objecten opgepakt kunnen worden. De horizontale boom kan ook in de hoogte versteld worden om het laden en lossen mogelijk te maken.

Telescoopkraan

Een telescoopkraan is, anders dan de toren- en de hijskraan, doorgaans een mobiele kraan. Soms is de kraan zelf niet mobiel, maar is deze geïntegreerd met een vrachtwagen, zodat de kraan alsnog de gewenste mobiliteit heeft. De meeste telescoopkranen zijn veel kleiner dan een torenkraan en vaak ook beduidend kleiner dan een hijskraan. Van alle soorten kraanmachines wordt de telescoopkraan het vaakst gebruikt voor kortetermijnprojecten. Denk hierbij niet alleen aan kleine bouw- of sloopwerkzaamheden, maar ook bijvoorbeeld aan reddingsoperaties, boten in en uit het water tillen en andere werkzaamheden waarvoor andere kranen te groot of te immobiel zijn.

Zoals te lezen is, zijn er vele soorten kraanverhuur mogelijk.