Houten vloer schuren stappenplan

Heb je een mooie eikenhouten vloer, maar vind je dat deze zijn glans begint te verliezen? Dit is eigenlijk helemaal niet zo gek. Houten vloeren gaan wel lang mee, maar door intensief gebruik zal de kleur al snel veranderen. Vaak is dit als eerste zichtbaar rondom de looppaden. Te zien aan de krassen en kleurverschillen. Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen om je houten vloer te kunnen schuren. Hiervoor zijn drie verschillende schuurmachines benodigd, waarvan het gebruik hieronder kort wordt beschreven. De drie schuurmachines die wij behandelen zijn: parketschuurmachine, kantenschuurmachine en vlakschuurmachine.

Stap 1: parketschuurmachine

Het grootste gedeelte van de ruimte schuur je met een parketschuurmachine. De naam parketschuurmachine komt van de mooie parketvloeren. De machine is erg groot en verkrijgbeer in twee varianten. Dit kan zijn door middel van een ronde schuurzool of schuurband. Het nadeel van zo’n grote schuurmachine is dat deze niet goed bij de kanten kan komen. Vaak omdat hier nog een radiator zit of vanwege de uitsteeksels van de machine zelf.

Stap 2: kantenschuurmachine

Waar de parketschuurmachine niet meer kan komen springt de kantenschuurmachine bij. Deze machine beschikt over een grote ronde cilinder, waarin de motor is verwerkt. Daarnaast steekt er een vlakke voet uit waar aan het eind een roterende schuurschijf is bevestigd. De uitstekende poot is zo laag dat deze eenvoudig onder een radiator kan schuren. Ideaal om bij elke kant te komen. Het nadeel van de kantenschuurmachine is dat deze een ronde schuurzool heeft. Hierdoor is het niet goed mogelijk om de hoeken van de ruimte te kunnen schuren.

Stap 3: vlakschuurmachine

Het werd al duidelijk dat de kantenschuurmachine wel geschikt is voor de kanten, maar hoeken daarentegen niet. Dat is het moment dat een vlakschuurmachine uitkomst kan bieden. Deze schuurmachine hebben de meeste klussers wel in huis en kun je perfect gebruiken om de hoeken van de woonkamer te schuren. De kanten- en parketschuurmachine kun je in dit geval het beste huren.