Energielabel voor een woning: wat zegt dat precies?

energielabel

Tegenwoordig moet elk huis verkocht worden met een definitief Energielabel. Je kunt een hoger Energielabel krijgen door te investeren in energiebesparende maatregelen. Wat houdt een Energielabel precies in, wat zijn de voordelen van een hoog Energielabel en hoe lang duurt het voordat je de investering hierin terugverdient?

Energielabel

Met een Energielabel kun je in een oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is. Het Energielabel loopt van A tot G. Een woning met een A-label is heel energiezuinig. In een woning met Energielabel G kunnen daarentegen nog heel wat maatregelen genomen worden om energie te besparen. In 2015 heeft iedere woningeigenaar een voorlopig Energielabel toegestuurd gekregen, dit is een schatting op basis van het woningtype, de grootte en het bouwjaar. Wil je je huis verkopen? Dan moet je een definitief Energielabel aanvragen en aanleveren aan de koper. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van 405 euro. Dit is in 2015 ingevoerd. Ruim 280.000 woningen in Nederland zijn al voorzien van een definitief Energielabel. Hiervan heeft 36% A of B, 24% heeft E, F of G. Het meest voorkomende Energielabel is C met 40%.

De voordelen van een groen label

Een A-label verhoogt de verkoopprijs van een woning met ruim 12.000 euro ten opzichte van een D-label, blijkt uit een onderzoek van TIAS VastgoedLAB. Een G-label verlaagt de verkoopprijs daarentegen juist met ruim 13.000 euro. Ook is de verkooptijd van woningen met een A-label gemiddeld 70 dagen korter en bij een G-label juist 70 dagen langer. Bij de verkoop van een huis heeft een goed Energielabel dus zeker zijn voordelen. Maar ook als je niet van plan bent je huis te verkopen, kun je winst behalen met energiebesparende maatregelen. De stookkosten van een woning met een groen Energielabel zijn namelijk gemiddeld 46% lager dan die van een woning met een rood Energielabel. Met een energiezuinige woning bespaar je gemiddeld 600 euro per jaar op de energierekening.

Terugverdientijd

Maar hoe lang duurt het dan voordat je de kosten van deze energiebesparende maatregelen hebt terugverdiend op de stookkosten? Dat is afhankelijk van je woning en hoeveel energie je verbruikt. Ook verschilt de terugverdientijd per maatregel. Hieronder een aantal voorbeelden:

 

Energiebesparende maatregel Gemiddelde terugverdientijd
Spouwisolatie 4 jaar
Dakisolatie 7 jaar
Vloerisolatie 10 á 11 jaar
Zonnepanelen 10 jaar
Vervanging enkel glas door HR++ 14 jaar
Vervanging VR-combiketel door HR-combiketel 8,5 tot 20 jaar
Plaatsing zonneboiler 42 jaar

Bron: Milieu Centraal

Energie besparen?

Op Verbeteruwhuis.nl kun je checken welke maatregelen jij kunt nemen om een hoger Energielabel te krijgen. Wil (of kun) je op dit moment niet investeren in energiezuinige verbouwingen, maar wil je wel graag besparen op de energierekening? Dan is energie vergelijken een makkelijke én snelle manier om te besparen. Let je daarbij ook nog een beetje op je gas- en stroomverbruik, door de kachel bijvoorbeeld lager te zetten, dan scheelt dat ook weer in de portemonnee.