Het gebruik van een lasapparaat

Een lasapparaat is in staat om een las te leggen, waarbij materialen met elkaar verbonden worden met behulp van druk en of warmte. Bij een las wordt het materiaal vloeibaar en word er een materiaal wat ongeveer dezelfde samenstelling heeft gebruik en worden de 2 materialen samengevoegd. Lassen verschilt met solderen, want bij solderen wordt alleen het toegevoegde materiaal gesmolten en bij lassen wordt het werkstuk ook meegesmolten.

Soorten lasapparaten

Er zijn een aantal soorten lasapparaten te noemen en deze zijn onder te verdelen in:

  • Elektroden lasapparaat
  • TIG lasapparaat
  • MIG lasapparaat
  • Inverter lasapparaat

Deze 4 soorten lasapparaten verschillen in de werking en waar ze gebruik van maken. Daarnaast verschilt ook het toepassingsgebied per soort. Zo kan je met het inverter lasapparaat en de elektroden lasapparaat alleen staal en ijzer lassen. Met de MIG en de TIG lasapparaten kan je juist weer lassen op aluminium en RVS bijvoorbeeld.

Voor en nadelen van een lasapparaat

Er zijn verschillende voor en nadelen te noemen bij een lasapparaat en het gebruik van een lasapparaat. Een lasapparaat of kunststof lasapparaat maakt sterke lasverbindingen en is in de meeste gevallen goedkoop en snel, vergeleken met alternatieve mogelijkheden. Daarnaast wordt de sterkte van de constructie niet aangetast en geeft een lasverbinding weinig weerstand. Als laatste goede voordeel is dat het uitermate geschikt is voor hogere temperaturen.

Er zijn ook een aantal nadelen te noemen bij het lassen met een lasapparaat. Het eerste nadeel kan ook als een voordeel worden opgenomen, maar houdt in dat een lasverbinding niet demonteerbaar is. Daarnaast kan de structuur van het materiaal veranderen, omdat naast het toevoegmateriaal ook het werkstuk mee smelt. Na een las kan er krimping optreden, wanneer het materiaal afkoelt. Als laatste nadeel kan genoemd worden dat een lasapparaat beperkt is in zijn mogelijkheden. Een lasapparaat kan namelijk alleen verbindingen maken tussen ongeveer soortgelijke materialen.